фільтрування колоїдних розчинів

фільтрування колоїдних розчинів

Ультрафільтрація - це фільтрування колоїдних розчинів крізь напівпроникну мембрану, яка пропускає дисперсійне середовище з низькомолекулярними домішками і затримує частинки дисперсної фази або макромолекули. Для прискорення процесу ультрафільтрації його проводять з перепадом тисків по обидва боки мембрани: при розрідженні (вакуумі) або підвищеному тиску. Для запобігання руйнування мембрани її кладуть на тверду пористу поверхню.

Ознайомлення із поглинальною здатністю грунту. Зміст та особливості застосування методів конденсації, гідролізу, заміни розчинника, обмінного розкладу для одержання колоїдних розчинів. Розгляд понять броунівського руху, дифузії та осмотичного тиску.

Проводять фільтрування колоїдного розчину через навпівпроникну мембрану при підвищеному тискові. При цьому колоїдні частки затримуються мембраною, а домішки покидають колодний розчин.  Колоїдні розчини. 7. Стійкість та коагуляція колоїдних розчинів. 8. Розчини ВМС. Диференційований залік.

Одержання, очистка та властивості колоїдних розчинів. Коагуляція колоїдних розчинів. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів І курсу з дисципліни «Медична хімія». «Затверджено» Вченою радою Харківського національного медичного університету Протокол №11 від 27 листопада 2014 р. Харків 2014. Одержання, очистка та властивості колоїдних розчинів. Коагуляція колоїдних розчинів: Метод. вказ. для студентів 1-го курсу / уклад.

Ультрафільтрація: фільтрування колоїдних розчинів через напівпроникну мембрану під тиском або у вакуумі. При цьому колоїдні частинки залишаються на фільтрі (мембрані), а фільтрат, що містить низькомолекулярні речовини, переходить в розчинник. Для прискорення ультрафільтрацію проводять під тиском (іноді в вакуумі).

Ультрафільтрація. Проводять фільтрування колоїдного розчину через навпівпроник-. ну мембрану при підвищеному тискові. При цьому колоїдні частки затримуються мембра-. ною, а домішки покидають колодний розчин. 14.Броунівський рух був відкритий ботаніком Р. Броуном у 1828 році при спостереженні ру-. ху пилку квітів, суспендованого у воді. Хаотичний рух притаманний і колоїдним розчинам.

Колоїдні розчини — це високодисперсні двофазні системи, що складаються з дисперсійного середовища і дисперсної фази, причому лінійні розміри частинок останньої перебувають в межах від 1 до 100 нм. Як бачимо, колоїдні розчини за розмірами частинок є проміжними між істинними розчинами та суспензіями і емульсіями. Колоїдні частинки звичайно складаються з великої кількості молекул або іонів.

Колоїдні розчини (колоїдні системи) є окремим випадком дисперсних систем. Дисперсної системою називають систему, що складається з дисперсної фази - сукупності роздроблених частинок і безперервної дисперсійного середовища, в якій в підвішеному стані знаходяться ці частинки. Для характеристики роздробленості дисперсної фази використовують ступінь дисперсності 8, яка вимірюється величиною, зворотної середньому діаметру частинок з1.

Для фільтрування колоїдних розчинів користуються спеціальними ультрафільтрами. СПОСОБИ ФІЛЬТРУВАННЯ. Фільтруванням при звичайному тиску називають процес, при якому рідина проходить через фільтрувальний матеріал лише під тиском маси фільтруючої рідини і в ряді випадків при слабкому відсмоктуванні, яке відбувається за рахунок стікання фільтрату, що заповнює трубку лійки.

Забарвлення колоїдних розчинів. Оптичні методи дослідження колоїдних систем. Нефелометрія, ультрамікроскопія, електронна мікроскопія.  Мікрофлотація і фільтрування. Застосування коагулянтів і флокулянтів. Електрофільтрація.

Ультрафільтрація - це фільтрування колоїдних розчинів крізь напівпроникну мембрану, яка пропускає дисперсійне середовище з низькомолекулярними домішками і затримує частинки дисперсної фази або макромолекули. Для прискорення процесу ультрафільтрації його проводять з перепадом тисків по обидві сторони мембрани: при розрідженні (вакуумі) або підвищеному тиску.

Свіжий осад, утворений при коагуляції колоїдного розчину, можна перевести у золь, обробляючи його пептизатором: розчинником, розчином електроліту або розчином поверхнево-активної речовини. При промиванні осаду розчинником видаляються речовини, які сприяли агрегації частинок, тому останні переходять у розчин.  Ультрафільтрація — це фільтрування під надлишковим тиском через ультрафільтр, виготовлений із напівпроникної мембрани.

До колоїдів відносять аерозолі (дисперсії рідини і твердої речовини в газі, наприклад дим або туман) і піни (дисперсія газу в рідині), емульсії (обидва компоненти — рідини) і золі (тверді речовини в рідині) Золі, у яких обидві фази через тривимірну мережу молекул мають желеподібну форму, називаються гелі, прикладом можуть бути водні розчини желатину та крохмалю, а також силікатний клей

Колоїдні розчини (золі) – це високодисперсні гетерогенні системи, в яких дисперсна фаза представлена не молекулами, а агрегатами, що складаються з великої кількості молекул важкорозчинної речовини. Розміри частинок колоїдних розчинів дорівнюють 10-5 - 10-7 см. Ці розчини термодинамічно нестійкі і мають велику вільну поверхневу енергію. Відповідно до міцелярної теорії будь-який колоїдний розчин складається з міцел і дисперсійного середовища.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

беларускія пісьменнікі якия писали пра любоў

контрольній диктант по теме глагол 6 класс

книги архівом